Fakültemiz, 1995-1996 eğitim öğretim yılında Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'ne bağlı Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü olarak Sapanca ilçesinin Kırkpınar beldesinde öğretime başlamıştır. 10 Haziran 1997 tarihinde Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu kurulmuş, 2001 yılında Esentepe Kampüsü'ne taşınmıştır. 2002 yılı itibarıyla Rekreasyon ve Spor Yöneticiliği, 2010 yılı itibarıyla da Antrenörlük Eğitimi bölümü açılmıştır. 2015 yılında ise, Bakanlar Kurulu Kararı ile Spor Bilimleri Fakültesi olarak kuruluş süreci tamamlanmıştır. Fakültemiz, 2018 yılında 7141 sayılı kanun çerçevesinde Sakarya Üniversitesi'nden ayrılarak kurulan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'ne aktarılmıştır. Ancak eğitim ve öğretime aynı kampüste devam etmektedir.

Fakültemizde Antrenörlük Eğitimi, Beden Eğitimi ve Spor, Rekreasyon ve Spor Yöneticiliği olmak üzere lisans eğitimi verilen 4 bölüm bulunmaktadır. Aynı zamanda tüm bölümlerin ana bilim dallarında yüksek lisans ve doktora programları yürütülmektedir.